
Mäkký makový koláčik bez vajec v ceste.
Veľmi chutný a jednoduchý koláč, ktorý si zamiluje celá rodina. Cesto je jemné, mäkké a dá sa plniť nielen makom, ale aj kakaom či tvarohom.
Ingrediencie:
Cesto:
- 400 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 50 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- štipka soli
- 100 ml rastlinného oleja
(vajcia do cesta netreba)
Maková plnka:
- 250 g mletého maku (alebo 200 g podľa preferencie)
- 160 g cukru (alebo 120 g podľa chuti)
- 150 ml vody (alebo 120 ml pri menšom množstve maku)
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- mletá škorica podľa chuti
Na potretie:
- 1 rozšľahané vajce
- 1 PL vlažného mlieka
- 1 ČL cukru
Postup:
Príprava kvásku:
V miske zmiešajte droždie s 1 čajovou lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka. Nechajte 10–15 minút odstáť, kým droždie nevykysne.
Príprava cesta:
Do väčšej misy dajte múku, pridajte soľ, zvyšný cukor, olej a vykysnuté droždie. Prilejte zvyšné mlieko a vypracujte mäkké cesto. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť 40–50 minút.
Maková plnka:
Do menšieho hrnca dajte cukor a vodu, priveďte do varu. Zalejte ňou mletý mak, pridajte škoricu a citrónovú kôru. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
Tvarovanie koláčikov:
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na tenký plát. Rovnomerne rozotrite makovú plnku, pevne zrolujte ako závin. Ostrým nožom nakrájajte na trojuholníky alebo šikmé kúsky.
Pečenie:
Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým nie sú zlatisté.
Tipy:
Plnku môžete obmieňať – výborná je aj kakaová alebo tvarohová.
Koláče sú najlepšie čerstvé, ale dobre chutia aj na druhý deň. Dobrú chuť!
Leave a Reply