Makové trojuholníky. Jednoduché a veľmi chutné!

Mäkký makový koláčik bez vajec v ceste.

Veľmi chutný a jednoduchý koláč, ktorý si zamiluje celá rodina. Cesto je jemné, mäkké a dá sa plniť nielen makom, ale aj kakaom či tvarohom.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • štipka soli
  • 100 ml rastlinného oleja

(vajcia do cesta netreba)

Maková plnka:

  • 250 g mletého maku (alebo 200 g podľa preferencie)
  • 160 g cukru (alebo 120 g podľa chuti)
  • 150 ml vody (alebo 120 ml pri menšom množstve maku)
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • mletá škorica podľa chuti

Na potretie:

  • 1  rozšľahané vajce
  • 1 PL vlažného mlieka
  • 1 ČL cukru

Postup:

Príprava kvásku:

V miske zmiešajte droždie s 1 čajovou lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka. Nechajte 10–15 minút odstáť, kým droždie nevykysne.

Príprava cesta:

Do väčšej misy dajte múku, pridajte soľ, zvyšný cukor, olej a vykysnuté droždie. Prilejte zvyšné mlieko a vypracujte mäkké cesto. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť 40–50 minút.

Maková plnka:

Do menšieho hrnca dajte cukor a vodu, priveďte do varu. Zalejte ňou mletý mak, pridajte škoricu a citrónovú kôru. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.

Tvarovanie koláčikov:

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na tenký plát. Rovnomerne rozotrite makovú plnku, pevne zrolujte ako závin. Ostrým nožom nakrájajte na trojuholníky alebo šikmé kúsky.

Pečenie:

Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým nie sú zlatisté.

Tipy:
Plnku môžete obmieňať – výborná je aj kakaová alebo tvarohová.

Koláče sú najlepšie čerstvé, ale dobre chutia aj na druhý deň. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*