Medové kocky so slivkovým lekvárom.

Medové kocky sú chutný, voňavý  koláč. Základ tvorí piškótové cesto ochutené korením na perníky, v strede sa nachádza vrstva slivkového lekváru premiešaného so strúhanou čokoládou a na vrchu je čokoládová poleva. Výsledok je skutočná harmónia chutí.

Ingrediencie:

Mierka: pohár s objemom 200 ml

Cesto:

  • 2 a ½ pohára hladkej múky (325 g)
  • 1 pohár cukru (200 g)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL korenia na perníky (alebo len škorica)
  • 1 ČL kakaa
  • 2 poháre minerálnej (alebo obyčajnej) vody
  • 5 PL oleja (50 ml)
  • 2 PL slivkového lekváru
  • 2 PL medu

Na plnku:

  • 5 PL slivkového lekváru
  • 50 g horkej čokolády (strúhanej)

Poleva:

  • 150 g horkej čokolády
  • 60 g margarínu
  • 2 PL oleja

Postup:

Cesto:

V mise zmiešajte všetky sypké suroviny: múku, cukor, sódu, korenie a kakao.

Pridajte tekuté suroviny: minerálku, olej, lekvár a med. Mixérom vymiešajte dohladka.

Pripravte si plech (cca 32 × 22), vystelte papierom na pečenie.

Nalejte polovicu cesta a pečte pri 170 °C asi 10–15 minút, kým sa nevytvorí kôrka.

Medzitým nastrúhajte čokoládu a pripravte si lekvár.

Upečený spodný diel potrite lekvárom a posypte čokoládou.

Zvyšné cesto opatrne nalejte navrch – najlepšie tenkým prúdom, aby sa rovnomerne rozlialo.

Pečte ďalších 20 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

Nechajte mierne vychladnúť.

Poleva:

V malom hrnci na nízkej teplote roztopte čokoládu, margarín a olej. Miešajte dohladka.

Polejte koláč, nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom uložte do chladničky.

Po úplnom vychladnutí krájajte na kocky.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*