Medové rezy s vlašskými orechmi.

Tieto tradičné medové rezy s orechovým krémom sú lahodným dezertom, ktorý sa výborne hodí na sviatočné príležitosti aj rodinné stretnutia. Pláty jemne prevoňané medom a lahodný orechový krém vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Ingrediencie:

Cesto (na 6 plátov):

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL medu
  • 4 PL tuku (napr. maslo alebo Hera)
  • 2 vajcia
  • štipka sódy bikarbóny
  • 4–5 PL mlieka (podľa potreby)

Krém:

  • 4 dl mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL detskej krupice
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 3 vajcia (oddeliť žĺtky a bielky)
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • ½ šálky rumu

Postup.

Príprava cesta:

V miske premiešajte múku so štipkou sódy bikarbóny. Pridajte práškový cukor, med, tuk, vajcia a podľa potreby mlieko. Vypracujte polotuhé cesto. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí.

Každú časť vyvaľkajte na pomúčenej doske alebo priamo na papieri na pečenie na veľkosť cca 25 × 30 cm.

Pečte jednotlivo v rúre vyhriatej na 200 °C približne 5–7 minút, kým jemne nezružovie. Dávajte pozor – pláty sa rýchlo prepečú a môžu vyschnúť.

Príprava krému:

V mlieku uvarte cukor, krupicu, vanilkový cukor a žĺtky. Miešajte, kým nevznikne hustý puding. Nechajte vychladnúť.

Maslo vymiešajte  do peny.

Bielky vyšľahajte s cukrom na tuhý sneh a vyšľahajte nad parou do hustá.

Do vychladnutého pudingu primiešajte maslový krém, potom vyšľahané bielky, mleté orechy a rum.

Zostavenie:

Pláty po jednom natierajte krémom a ukladajte na seba. Vrchný plát natrite zvyšným krémom a posypte nasekanými vlašskými orechmi.

Koláč zabaľte a nechajte cez noc v chladničke zmäknúť.

Tip: Rezy sa najlepšie krájajú až na druhý deň ostrým nožom namočeným v horúcej vode.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*