
Tento lahodný zákusok spája jemné orechovo-medové cesto s osviežujúcim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Ideálny na sviatočný stôl alebo ako sladká odmena ku káve.
Orechovo-medový koláč s citrónovým krémom.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 vajce
- 50 g margarínu
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 2 polievkové lyžice medu
- 150 g cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 300 g hladkej múky
Krém:
- 6 dl mlieka
- 6 polievkových lyžíc hladkej múky
- 200 g cukru
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- 250 g margarínu
Poleva:
- 150 g čokolády
- 1–2 polievkové lyžice oleja
Postup:
Cesto:
Vo vodnom kúpeli zohrejeme vajce, mlieko, med, cukor a margarín, pričom neustále miešame, kým sa suroviny nespoja do hladkej zmesi. V samostatnej miske zmiešame mleté orechy, múku a sódu bikarbónu, a ešte za horúca ich primiešame k tekutej zmesi. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 4 bochníky.
Každý bochník rozvaľkáme na veľkosť plechu (cca 20 × 30 cm) a jednotlivo ich pečieme na vymastenom opačnom plechu (na jeho spodnej strane) pri 180 °C asi 10 minút.
(Ak by bolo cesto pri vaľkaní príliš lepivé, môžeme pridať trochu múky.)
Krém:
Múku a cukor vymiešame s trochou mlieka, potom pridáme zvyšok mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Margarín vymiešame do peny a potom ho spolu s citrónovou šťavou a kôrou zašľaháme do vychladnutého krému.
Zostavenie:
Upečené pláty natrieme pripraveným krémom a navrstvíme ich na seba. Odložíme do chladničky na 3-4 hodiny stuhnúť. ( Ideálne cez noc)
Poleva:
Čokoládu rozpustíme s olejom vo vodnom kúpeli a nalejeme na vrch koláča. Necháme stuhnúť. Úhľadne pokrájame.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ich s priateľmi!
Leave a Reply