Medovo orechové rezy s citrónovou náplňou.

Tento lahodný zákusok spája jemné orechovo-medové cesto s osviežujúcim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Ideálny na sviatočný stôl alebo ako sladká odmena ku káve.

Orechovo-medový koláč s citrónovým krémom.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 vajce
  • 50 g margarínu
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 150 g cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 300 g hladkej múky

Krém:

  • 6 dl mlieka
  • 6 polievkových lyžíc hladkej  múky
  • 200 g cukru
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • 250 g margarínu

Poleva:

  • 150 g čokolády
  • 1–2 polievkové lyžice oleja

Postup:

Cesto:

Vo vodnom kúpeli zohrejeme vajce, mlieko, med, cukor a margarín, pričom neustále miešame, kým sa suroviny nespoja do hladkej zmesi. V samostatnej miske zmiešame mleté orechy, múku a sódu bikarbónu, a ešte za horúca ich primiešame k tekutej zmesi. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 4 bochníky.

Každý bochník rozvaľkáme na veľkosť plechu (cca 20 × 30 cm) a jednotlivo ich pečieme na vymastenom opačnom plechu (na jeho spodnej strane) pri 180 °C asi 10 minút.
(Ak by bolo cesto pri vaľkaní príliš lepivé, môžeme pridať trochu múky.)

Krém:

Múku a cukor vymiešame s trochou mlieka, potom pridáme zvyšok mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Margarín vymiešame do peny a potom ho spolu s citrónovou šťavou a kôrou zašľaháme do vychladnutého krému.

Zostavenie:
Upečené pláty natrieme pripraveným krémom a navrstvíme ich na seba. Odložíme do chladničky na 3-4 hodiny stuhnúť. ( Ideálne cez noc)

Poleva:

Čokoládu rozpustíme s olejom vo vodnom kúpeli a nalejeme na vrch koláča. Necháme stuhnúť. Úhľadne pokrájame.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ich s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*