
Ak milujete tiramisu, zamilujete si aj jeho malú, elegantnú verziu! Tieto mini dezerty sú ideálne na oslavy, pre návštevy či chvíle, keď si chcete dopriať niečo výnimočné bez veľkej námahy.
Ingrediencie:
Krém:
- 250 g mascarpone
- 1 lyžica práškového cukru
- cca 150 g čokoládového krému alebo nátierky
Na naparovanie piškót:
- 3 čajové lyžičky mletej kávy
- 300 ml vriacej vody
Na šľahačku:
- 400 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
- 4 lyžice práškového cukru (prispôsobte podľa chuti)
Ešte potrebujete:
- 20 podlhovastých piškót (cca 200 g)
- kakao na posypanie
Postup:
1. Príprava kávy.
Najskôr si pripravte kávový nálev – zalejte mletú kávu vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 15 minút. Potom nálev preceďte a nechajte vychladnúť.
2. Krém z mascarpone.
V miske zmiešajte mascarpone s 1 lyžicou práškového cukru. Miešajte dohladka pomocou metličky alebo mixéra.
3. Zostavenie dezertov.
Každý piškót rozrežte pozdĺžne (alebo použite dva samostatné kúsky):
Jeden kúsok potrite tenkou vrstvou čokoládového krému. Druhý kúsok potrite asi 1 cm vrstvou mascarpone krému. Spojte ich k sebe ako sendvič – čokoládový a mascarpone krém by mali byť zvnútra. Jemne pritlačte a vyhlaďte boky.
Takto postupujte so všetkými piškótami – malo by vzniknúť približne 10 mini dezertov.
Každý „sendvič“ krátko namočte z oboch strán do vychladnutého kávového nálevu a položte ich bokom na tanier alebo tácku.
4. Šľahaná smotana.
Vychladenú smotanu vyšľahajte mixérom. Keď začne hustnúť, pridajte práškový cukor podľa chuti. Šľahajte do tuha. Preložte šľahačku do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (napr. hviezdička).
5. Dokončenie a chladenie.
Vyberte piškóty z chladničky a bohato ich posypte kakaom. Potom na každý dezert ozdobne naneste šľahačku – aby ste pokryli celý povrch. Opäť posypte kakaom.
Dezerty nechajte odstáť v chladničke aspoň 60 minút, aby sa chute prepojili.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply