
Tento elegantný a lahodný dezert je ideálny pre všetkých milovníkov kávy. Jemný a nadýchaný kakaový piškót je naplnený krémom z varených vajec a masla, dochuteným instantnou kávou, ktorá dodáva plnke výraznú arómu.
Ingrediencie:
Na piškótu:
- 6 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkovej arómy
- 60 ml (cca 55 g) oleja
- 20 g kakaa
- 80 g polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Na plnku:
- 3 vajcia
- 125 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej arómy
- 3 ČL instantnej kávy + 2 ČL horúcej vody
- 125 g masla
Na ozdobu:
- 1 balíček prášku na šľahačku + mlieko podľa návodu
- 1 ČL instantnej kávy + 1 ČL horúcej vody
- Kávové zrná na ozdobu (nemusia byť)
Postup:
Piškóta:
Oddeľte bielky od žĺtkov. V miske zmiešajte a preosejte kakao, múku a prášok do pečiva. Bielky začnite šľahať so štipkou soli. Postupne prisypávajte cukor a šľahajte, kým nevznikne pevný sneh.
Na nízkej rýchlosti postupne primiešajte žĺtky, vanilkovú arómu a tenkým prúdom olej. Nakoniec krátko a jemne zapracujte múčnu zmes – len do spojenia. Môžete použiť aj stierku.
Cesto nalejte na plech (cca 38 × 24 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 minút.
Upečený korpus nechajte 5 minút vychladnúť, potom ho ešte teplý aj s papierom zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.
Plnka:
Vajcia a práškový cukor vyšľahajte metličkou v miske (nie mixérom). Misku položte na hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ). Za stáleho miešania varte cca 10 minút, kým zmes nezhustne – mala by zanechávať stopu na vareške. Odstavte z ohňa, pridajte vanilkovú arómu a kávu rozpustenú vo vode. Dobre premiešajte. V prípade potreby ešte krátko prehrejte.
Plnku nechajte mierne vychladnúť a postupne do nej zašľahajte na kocky nakrájané maslo, kým nevznikne hladký, nadýchaný krém.
Zostavenie:
Piškótu opatrne rozviňte a odstráňte papier na pečenie.
Rovnomerne rozotrite plnku (nie až úplne po okraje) a opäť zrolujte. Uložte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc.
Ozdoba:
Vyšľahajte šľahačku podľa návodu, pridajte kávu rozpustenú v horúcej vode. Roládu dozdobte šľahačkou a prípadne kávovými zrnami.
Tipy a poznámky.
Použite kvalitnú instantnú kávu (napr. typu NES alebo moka), nie „3 v 1“ zmesi – tie nemajú dostatočne silnú arómu.
Maslo nenahrádzajte margarínom – výsledná chuť by bola nevýrazná.
Roládu môžete poliať čokoládovou polevou pre ešte výraznejšiu chuť. Skvele sa hodí kombinácia kávy a čokolády.
Dobrú chuť!
Leave a Reply