Moka roláda.

Tento elegantný a lahodný dezert je ideálny pre všetkých milovníkov kávy. Jemný a nadýchaný kakaový piškót je naplnený krémom z varených vajec a masla, dochuteným instantnou kávou, ktorá dodáva plnke výraznú arómu.

Ingrediencie:

Na piškótu:

  • 6 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkovej arómy
  • 60 ml (cca 55 g) oleja
  • 20 g kakaa
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • 3 vajcia
  • 125 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej arómy
  • 3 ČL instantnej kávy + 2 ČL horúcej vody
  • 125 g masla

Na ozdobu:

  • 1 balíček prášku na šľahačku + mlieko podľa návodu
  • 1 ČL instantnej kávy + 1 ČL horúcej vody
  • Kávové zrná na ozdobu (nemusia byť)

Postup:

Piškóta:

Oddeľte bielky od žĺtkov. V miske zmiešajte a preosejte kakao, múku a prášok do pečiva. Bielky začnite šľahať so štipkou soli. Postupne prisypávajte cukor a šľahajte, kým nevznikne pevný sneh.

Na nízkej rýchlosti postupne primiešajte žĺtky, vanilkovú arómu a tenkým prúdom olej. Nakoniec krátko a jemne zapracujte múčnu zmes – len do spojenia. Môžete použiť aj stierku.

Cesto nalejte na plech (cca 38 × 24 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 minút.

Upečený korpus nechajte 5 minút vychladnúť, potom ho ešte teplý aj s papierom zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.

Plnka:

Vajcia a práškový cukor vyšľahajte metličkou v miske (nie mixérom). Misku položte na hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ). Za stáleho miešania varte cca 10 minút, kým zmes nezhustne – mala by zanechávať stopu na vareške. Odstavte z ohňa, pridajte vanilkovú arómu a kávu rozpustenú vo vode. Dobre premiešajte. V prípade potreby ešte krátko prehrejte.

Plnku nechajte mierne vychladnúť a postupne do nej zašľahajte na kocky nakrájané maslo, kým nevznikne hladký, nadýchaný krém.

Zostavenie:

Piškótu opatrne rozviňte a odstráňte papier na pečenie.

Rovnomerne rozotrite plnku (nie až úplne po okraje) a opäť zrolujte. Uložte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc.

Ozdoba:

Vyšľahajte šľahačku podľa návodu, pridajte kávu rozpustenú v horúcej vode. Roládu dozdobte šľahačkou a prípadne kávovými zrnami.

Tipy a poznámky.

Použite kvalitnú instantnú kávu (napr. typu NES alebo moka), nie „3 v 1“ zmesi – tie nemajú dostatočne silnú arómu.

Maslo nenahrádzajte margarínom – výsledná chuť by bola nevýrazná.

Roládu môžete poliať čokoládovou polevou pre ešte výraznejšiu chuť. Skvele sa hodí kombinácia kávy a čokolády.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*