Neodolateľný mliečny koláč s karamelom.

Tento lahodný koláč je dokonalým spojením jemného piškótového cesta, bohatej krémovej plnky a neodolateľnej karamelovej polevy. Tajomstvo jeho výnimočnej chuti spočíva v kombinácii troch druhov mlieka – nesladeného kondenzovaného mlieka, sladeného kondenzovaného mlieka a smotany. Výsledkom je neuveriteľne vláčny a jemný dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.

Suroviny:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 75 g cukru
  • 1 štipka soli
  • 100 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 80 g smotany

Na mliečnu polevu:

  • 150 g nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 150 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 220 g smotany na šľahanie

Na karamelovú polevu:

  • 100 g cukru
  • 100 g smotany na šľahanie

Príprava:

Predhrejte rúru na 180 °C (s ventilátorom) a vymastite zapekaciu misu maslom.

Príprava cesta:

Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte do tuha. Na konci pridajte štipku soli a 75 g cukru a ešte krátko vyšľahajte.  Po jednom vmiešajte žĺtky.
V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, preosejte ju a opatrne primiešajte k vaječnej zmesi.  Nakoniec pridajte 80 g smotany a jemne premiešajte.

Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy a pečte približne 25 minút.

Medzitým pripravte mliečnu polevu:

V miske zmiešajte nesladené kondenzované mlieko, sladené kondenzované mlieko a 220 g smotany. Šľahajte ručnou metličkou alebo mixérom asi 2 minúty, kým sa suroviny dobre spoja.

Upečený korpus nechajte chvíľu vychladnúť, potom ho po celej ploche popichajte drevenou špajdľou v asi 1 cm rozostupoch.

Na koláč rovnomerne rozotrite mliečnu polevu. Nechajte vychladnúť a následne vložte do chladničky na minimálne 2 hodiny.

Príprava karamelu:

V hrnci skaramelizujte 100 g cukru dozlatista. Pridajte 100 g smotany a za stáleho miešania varte, kým sa karamel úplne nerozpustí a vznikne hladká omáčka.

Koláč nakrájajte na 8 porcií, polejte ich pripraveným karamelom a vložte späť do chladničky ešte na 1 hodinu.

Tip:
Podávajte vychladené, prípadne ozdobené štipkou morskej soli, čerstvou mätou alebo strúhanou čokoládou pre extra pôžitok.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*