- 2 balenia vanilkového pudingu
- 6 dl mlieka
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- 2 kelímky kyslej smotany
- 2 tabuľky čokolády na varenie
- cukor
Aj tu platí, že množstvo cukru je vhodné dávkovať podľa chuti. Množstvo mlieka môže byť v prípade potreby vyššia, ale aj nižšie. A to v závislosti na aktuálnej konzistenciu vrstvy koláča, ktorá by nemala byť ani príliš tuhá, ani príliš tekutá.
Keďže pečieme obrátený koláč s jablkami, bude ľahko iný aj samotný postup prípravy. Najprv sa totiž na plech pokladajú jablká. Tie nie potrebné najprv olúpať, následne je potrebné zbaviť je jadrovníkov a ako posledný je nutné ich nastrúhanie. Potom je vhodné ich dochutenie, a to cukrom. Pridať je však možné aj škoricu, cukor, alebo treba trochu vanilky. Túto zmes je potreba rozotrieť do spod pekáča. Ten je vhodné buď vytrieť maslom, alebo ešte lepšie použiť papier na pečenie. Vďaka nemu bude eliminované prípadné pripekanie koláče na plech. Tiež sa bude ľahšie obracať.
Druhým krokom je príprava cesta. Začína sa klasickým postupom, kedy sa spoločne začne šľahať múka a prášok do pečiva, ku ktorej sa začnú pridávať žĺtky, ktoré možno zmiešať s cukrom. Pre dosiahnutie optimálnej konzistencie je treba tiež pridávať olej a vodu. Tu by malo dochádzať k pozvoľnému prilievania, aby sa podarilo vytvoriť konzistenciu, ktorá bude tiahla, ale nie príliš tekutá. Akonáhle má cesto optimálnu konzistenciu, prichádza pravý čas na to, že sa začnú šľahať bielky, a to na sneh. Ten sa jemne do cesta vmieša a tým je pripravené aj to. V tú chvíľu sa cestom zaleje vrstva jabĺk, ktoré sú na plech. Ideálne je zabezpečiť, aby malo cesto po celom plechu rovnakú výšku.
Piecť pri klasickej teplote
Nasledujúcu činnosť už odvedie rúra. Tú je vhodné si počas prípravy cesta predhriať, a to na celkom obvyklých 175 stupňov Celzia. Ideálne je teplovzdušná rúra. Pokiaľ nie je k dispozícii, mal by byť zapnutý tak hornej, tak i spodný ohrev. Akonáhle je teplota dosiahnutá, je plech umiestnený do rúry. A to priamo do jej stredu. Piecť by sa mal obrátený jablkový koláč zhruba 15 – 20 minút. Je potrebné kontrolovať farbu. Akonáhle začne hnednúť, je hotovo. V tú chvíľu sa plech vyberie a koláč sa nechá vychladnúť. Ideálne za alebo na balkóne.
Príprava krému
Predposledný fáza súvisí s prípravou pudingového krému. Základom je puding varený podľa návodu. Akonáhle ľahko vychladne, je možné vmiešať tvaroh a tiež kyslú smotanu. Následne je potrebné celú zmes naliať a potom rozotrieť po už upečenom koláči. Ešte pred tým je nutné ho otočiť. Preto, aby cesto bolo následne vo sodný časti a v dobrí bola jablká, na ktoré sa bude samotný krém nanášať. Všetko sa nechá opäť stuhnúť, až na teplotu niekoľkých málo stupňov Celzia.
Príprava a použitie polevy
Posledným krokom už je len použitie polevy. Na tú sa využijú zostávajúce ingrediencie, v podobe čokolády na varenie. Tú je ideálny klasicky rozohriať v hrnci, ktorý bude vo vodnom kúpeli. Eliminuje sa tak pripálenia. K čokoláde sa následne pridá zostávajúce kyslá smotana, čím sa nielen zjemní konzistencia, ale výškou sa aj množstvo a unikátne sa aj zmien í chuť. Potom stačí čokoládu naliať na stuhnutú buchtu a nechať rozotrieť. Posledným krokom je opäť nutnosť vychladenie. Potom stačí nakrájať a servírovať. Dobrú chuť.
Leave a Reply