Orechovo kávové pokušenie.

Tento dezert je dokonalým spojením jemného orechového korpusu, lahodného kávového krému a bohatej čokoládovej polevy. Ideálny pre sviatočné chvíle aj ako sladká bodka ku káve.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 6 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 PL hladkej múky
  • 150 g nasekaných vlašských orechov
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Krém:

  • 3 dl mlieka
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 PL mletej kávy
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 250 g margarínu (izbovej teploty)
  • 180 g práškového cukru
  • 5 PL nasekaných vlašských orechov

Poleva:

  • 150 g tmavej čokolády
  • 50 g rozpusteného margarínu

Postup:

Príprava cesta:

Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so 75 g cukru do tuhého snehu.

Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom do bledej peny. Múku zmiešame s orechmi, práškom do pečiva a soľou.

Do žĺtkovej zmesi opatrne vmiešame sneh z bielkov, potom po častiach prisypeme suché ingrediencie. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25–30 minút, kým nie je povrch zlatistý a špajdľa po zapichnutí suchá.

Necháme vychladnúť, odstránime papier a cesto vrátime späť na plech.

Príprava krému:

V mlieku dôkladne rozmiešame múku, kávu a vanilkový cukor. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne ako puding. Necháme úplne vychladnúť (občas premiešame, aby sa nevytvorila kožka).

V miske vyšľaháme margarín s práškovým cukrom do peny. Po častiach primiešame vychladnutý kávový krém.

Nakoniec vmiešame nasekané orechy.

Zloženie koláča:

Krém rovnomerne natrieme na upečený korpus.

Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a zmiešame ju s rozpusteným margarínom do leskla.

Polevu nalejeme na krém a uhladíme. Koláč necháme stuhnúť v chladničke, ideálne niekoľko hodín.

Pred podávaním nakrájame na úhľadné obdĺžniky.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*