
Krémovo-kávový zákusok je nostalgickou klasikou s bohatou chuťou orechov a silnej kávy. V tomto recepte nájdete nielen pôvodnú, ale aj vylepšenú verziu – upravenú tak, aby bol koláč ľahší, nadýchanejší a vhodný aj na sviatočné stoly.
Ingrediencie:
Cesto:
- 6 vajec
- štipka soli
- 45 dkg práškového cukru
- 15 lyžíc silnej čiernej kávy
- 15 dkg mletých vlašských orechov
- 1 prášok do pečiva
- 24 dkg múky
Krém:
- 30 dkg masla
- 10 dkg práškového cukru
- 2 baličky vanilkový cukor
- 1,5 dl čiernej kávy
- 1,5 vrchovatej polievkovej lyžice hrubej múky
- 15 dkg kryštálového cukru
Postup:
Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, po častiach primiešame čiernu kávu a nakoniec orechy zmiešané s preosiatou múkou a práškom do pečiva. Dobre vymiešame. Teraz opatrne primiešame tuhý sneh. Pečieme na plechu na papieri na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny.
Čiernu kávu vymiešame s múkou do hladka, primiešame kryštálový a vanilkový cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
Do vychladnutej kaše po častiach primiešame vyšľahané maslo, a dobre vymiešame.
Vychladnutý korpus rovnomerne natrieme kávovým krémom. Zarovnáme, ozdobíme podľa vlastnej fantázie, vrch posypeme na hrubo nasekanými orechami.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply