Stojí za to vypiť pohár denne!
Fermentované nápoje nám prinášajú mnohé zdravotné výhody. Ich pravidelná konzumácia prináša mnohé benefity, oplatí sa po nich siahnuť aj pri diéte. Aké ďalšie výhody má fermentovaný produkt?
1. Výhody konzumácie kefíru
Kefír môže byť vyrobený z kravského, ovčieho aj kozieho mlieka. Na prípravu potrebujete aj kefírové zrná, ktoré obsahujú baktérie Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus a Acetobacter a kvasinky.
Kyslá chuť je charakteristickým znakom kefíru, ktorý je prírodným probiotikom. Bio aktívne zložky v ňom obsiahnuté prinášajú mnohé zdravotné benefity. Je to skvelý antioxidant plný vitamínov a minerálov.
V mliečnom nápoji nájdeme minimálne 12 aktívnych probiotických kmeňov, ktoré pomáhajú starať sa o zdravie čriev a rovnováhu mikroflóry. Kefír podporuje dobré baktérie a pomáha udržať tie zlé pod kontrolou, zabraňuje ich prílišnému množeniu.
Pravidelná konzumácia kefíru zabezpečuje zdravie kostí. Na spevnenie, prestavbu a zlepšenie ich hustoty stačí jeden pohár kefíru. Je to dôležité najmä vtedy, keď sa kostná hmota vekom stráca a oslabuje.
2. Samotné zdravie v mliečnom nápoji
Bakteriálne kultúry obsiahnuté v kefíre podporujú imunitu organizmu vďaka prítomnosti antibiotických látok . Bakteriocíny vytvárajú ochrannú bariéru a dokonca majú baktericídny účinok a zabraňujú vzniku mnohých chorôb.
Kefír je tiež skvelým zdrojom metabolitov, ktoré zabraňujú hromadeniu cholesterolu . Navyše je ľahko stráviteľný a niektoré baktérie v ňom obsiahnuté pôsobia protirakovinovo. Podporuje tiež nervový systém a zlepšuje pohodu .
Po kefíre by mali siahnuť aj aktívni ľudia. Vysoký obsah bielkovín podporuje obnovu svalov a tiež obsahuje horčík potrebný pre ich správne fungovanie. Ideálne pre budovanie a rast svalového tkaniva.
Existuje mnoho výhod konzumácie kefíru. Je však potrebné pripomenúť, že telo si musí na nápoj najskôr zvyknúť . Zo začiatku sa môžu objaviť nepríjemné nepríjemnosti tráviaceho systému, ktoré však časom ustúpia. Nie je dôvod na obavy.
Aké sú zdravotné účinky kefíru?
- zamedzuje zhromažďovanie a hnitie potravy v črevách
- odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu)
- produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky
- rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre koho je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy)
- v tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi
- stimuluje imunitný systém
- uzdravuje choroby srdca a rozkladá cholesterol v cievach
- uzdravuje slinivku, pečeň a slezinu
- uzdravuje žlčník, čistí žlčovody a rozkládá žlčové kamene
- uzdravuje žalúdok, čreva, dvanástorník a hojí vredy
- uzdravuje obličky a kontroluje močové cesty
- reguluje obranné látky organizmu
- reguluje tlak krvi
- vyvíja antibiotiká a hojí zápaly organizmu
- brzdí vývoj metastáz pri rakovine
- spomaluje starnutie
Leave a Reply