Panna cotta s vaječným likérom v pohári.

Panna cotta je jemný, nebesky lahodný dezert – a v tejto verzii je korunovaný vaječným likérom, čo mu dodáva ešte výnimočnejšiu chuť. Príprava je jednoduchá a rýchla, výsledok však pôsobí elegantne a sviatočne.

Ingrediencie (na 4 väčšie porcie):

  • 1 a ¾ hrnčeka smotany na šľahanie (cca 4 dl)
    (môžete použiť aj rastlinnú alternatívu; ak použijete nesladenú smotanu, pridajte ½ hrnčeka cukru)
  • ½ hrnčeka vaječného likéru (cca 1,25 dl)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • Semienka z ½ vanilkového struku
    (môžete nahradiť vanilkovým extraktom alebo vynechať, ak je likér výrazne vanilkový)
  • 2 čajové lyžičky želatínového prášku

Poznámka: Štandardná odmerka je 2,5 dl hrnček.

Postup:

Zahrievanie smotany:

V stredne veľkom hrnci (ideálne s rúčkou) zohrejte smotanu spolu so semienkami z vanilkového struku. Pomaly varte 4–5 minút na miernom ohni, občas premiešajte. Nenechávajte bez dozoru.

Pridanie cukru:

Odstavte z ohňa, vmiešajte vanilkový cukor a opäť priveďte k varu za stáleho miešania.

Chladenie a likér:

Odložte z plameňa, nechajte mierne vychladnúť (asi 5 minút), pričom z času na čas premiešajte. Následne pridajte vaječný likér.

Rozpustenie želatíny:

Prisypte želatínu a dôkladne miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Uistite sa, že na dne nezostali nerozpustené zvyšky.

Nalievame do pohárov:

Zmes nalejte do pripravených misiek alebo pohárov (opláchnutých studenou vodou), nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

Chladenie:

Zakryte každý pohárik voľne položeným kúskom alobalu (neuzatvárajte vzduchotesne) a vložte do chladničky. Takto dezert neabsorbuje iné pachy.

Stuhnutie:

Nechajte panna cottu stuhnúť v chladničke minimálne 3–4 hodiny. Ozdobte podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*