Pikantná tekvicová krémová polievka – vyrobená z pečenej tekvice.

Krémová polievka z pečenej tekvice.

Táto tekvicová polievka je výnimočne chutná vďaka pečenej tekvici, ktorá jej dodáva výraznú sladkú chuť, jemnú krémovosť a krásnu sýtooranžovú farbu. Podávajte ju s pikantným korením, opečenou slaninou, chrumkavými tekvicovými semienkami a kúskom ražného toastu – vytvoríte tak jednu z najlákavejších  polievok.

Poznámka: Množstvá sú uvádzané v štandardnom 2,5 dl hrnčeku.

Ingrediencie:

Na polievku:

  • 1 stredne veľká tekvica (cca 1 kg)
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 2–3 PL rastlinného alebo olivového oleja
  • ½ PL medu
  • 2 hrnčeky vody
  • ¾ hrnčeka smotany na varenie (cca 2 dl)
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 2–3 ČL soli (podľa chuti)
  • ¼ ČL mletého čili

Na servírovanie:

  • 100–150 g nakrájanej alebo plátkovej slaniny
  • ¼ až ½ hrnčeka lúpaných a opečených tekvicových semienok
  • ražný toast alebo chlieb podľa chuti

Postup:

Príprava tekvice:

Tekvicu prekrojte na polovicu, odstráňte semienka. Každú polovicu ešte rozrežte na menšie plátky.

Pečenie:

Plátky rozložte na plech a pečte v rúre predhriatej na 200 °C (horný a dolný ohrev) asi 1,5 hodiny, kým nezmäknú a jemne nezhnednú.

Príprava dužiny:

Nechajte tekvicu mierne vychladnúť, potom lyžicou vyškrabte mäkkú dužinu zo šupky.

Základ polievky:

Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovitá. Pridajte med a po chvíli aj tekvicu. Restujte 1–2 minúty.

Mixovanie:

Prilejte 1,5 hrnčeka vody, priveďte do varu a stiahnite z ohňa. Rozmixujte ponorným mixérom do hladkej, krémovej konzistencie.

Zahustenie:

Pridajte zvyšný ½ hrnčeka studenej vody a po častiach prilievajte smotanu, pričom neustále mixujte, aby sa nezrazila.

Dochutenie:

Polievku opäť ohrejte na miernom ohni, pridajte korenie a upravte hustotu podľa potreby pridaním vody. Dochuťte podľa chuti – ak je tekvica veľmi sladká, môžete pridať viac soli. Cieľom je vyvážená sladko-slaná chuť.

Servírovanie:

Podávajte horúce, posypané opečenou slaninou a tekvicovými semienkami. K tomu sa skvele hodí kúsok chrumkavého toastu.

Tip:

Tekvicové semienka môžete kúpiť už opečené a solené, alebo si ich pripravte doma: nasucho ich opečte na panvici, často nimi potriasajte, kým nezačnú praskať a jemne hnednúť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*