Plnené papriky v paradajkovej omáčke.

Plnené papriky v paradajkovej omáčke sú tradičné jedlo, ktoré spája chuť šťavnatého mletého mäsa, jemnej ryže a aromatickej omáčky. Ideálne ako nedeľný obed, ktorý poteší celú rodinu.

Ingrediencie:

Na omáčku:

  • 4 PL oleja
  • 4 PL hladkej múky
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 20 dkg paradajkového pretlaku (hustého)
  • 0,5 ks citrón – nastrúhaná kôra
  • 2 vetvičky zelerovej vňate
  • soľ, čierne korenie, cukor podľa chuti
  • cca 1,5 l studenej vody

Na plnku:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 dkg mletého bravčového mäsa
  • 10 dkg ryže
  • 1 vajce
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL majoránu
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • soľ
  • Voliteľné: 1 ČL „Červené zlato“  ak máte. (maďarská papriková pasta,, Piros Arany“)
  • 10 ks paprík na plnenie (napr. biela kápia)

Postup:

1. Príprava paradajkovej omáčky.

V hrnci s hrubším dnom (cca 5–6 l) pripravte svetlú zápražku z oleja a múky. Odstavte z ohňa, pridajte červenú papriku a zalejte studenou vodou (1,5 l), dobre premiešajte. Pridajte paradajkový pretlak, citrónovú kôru, zeler a dochuťte soľou, korením a trochou cukru.

Omáčku priveďte k varu, potom odstavte. Pridávajte do nej papriky, až keď bude jemne bublať.

2. Plnka do paprík.

Na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu s prelisovaným cesnakom. Ryžu predvarte v pomere 1:1 (ryža : voda) do polomäkka.

V mise zmiešajte mleté mäso, predvarenú ryžu, vajce, korenie, majorán, papriku, soľ a prípadne aj „Červené zlato“.

3. Plnenie paprík.

Papriky zbavte jadrovníkov – zatlačte ich pri stopke, aby sa dali ľahko vybrať celé semienka. Naplňte ich pripravenou mäsovou zmesou.

Ak vám plnka ostane, vytvorte z nej malé knedličky.

4. Varenie.

Do horúcej, ale len mierne bublajúcej omáčky vložte naplnené papriky a prípadne aj mäsové knedličky. Varte prikryté na miernom ohni cca 50 minút od opätovného zovretia.

Počas varenia opatrne premiešajte odspodu, aby sa papriky nepripálili.

Keď sú papriky uvarené, vyberte ich. Do omáčky pridajte podľa chuti cukor a ešte 2 minúty povarte.

Omáčku môžete precediť (voliteľné) a papriky vráťte späť.

Podávanie.

Podávajte s varenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*