Naše staré mamy z neho robili lekvár a kompót! Zabudnuté ovocie je zabijak cholesterolu a rakoviny…
Začiatkom júna začala sezóna egrešov, trochu zabudnutého ovocia, ktoré bolo obľúbené ešte pred niekoľkými desaťročiami. Dnes ho nájdete aj na miestnom trhovisku. Oplatí sa ho pozorne hľadať, pretože je bohaté na vlákninu, vitamín C a protirakovinové fytonutrienty.
1. Chráni pred vznikom cukrovky a obezity
Krík, príbuzný rastlinám, ako sú ríbezle a josta , môže dosiahnuť výšku až jeden a pol metra a začína rodiť začiatkom júna. Ovocie vo farbe od svetlozelenej po tmavočervenú môžeme jesť až do septembra. V závislosti od odrody majú egreše intenzívne kyslú alebo sladko kyslastú chuť, existujú však aj sladké odrody.
Kedysi bol vysadený v domácich záhradách a záhradkách. Deti ho jedli priamo z kríka, staré mamy robili domáci egrešový lekvár. Dnes sa pomaly vracia do priazne, pretože ho možno nájsť ako vo veľkých diskontných predajniach s potravinami, tak aj na miestnych trhoch.
Egrešový krík.
Po tomto ovocí sa oplatí siahnuť, keď je sezóna, pretože ide o skutočnú vitamínovú bombu. V prvom rade je to pokladnica vitamínov B5 a B6, ako aj vitamínu C, silného antioxidantu, ktorý chráni pred vznikom voľných radikálov.
Egreše sa zaraďujú medzi nízko kalorické ovocie – 100 g má len 46 kcal – a zároveň majú nízky glykemický index, čo je dôležitá informácia pre diabetikov. Extrakt z egrešov má navyše inhibičný účinok na alfa-glukozidázu a kyselina chlorogenová prítomná v ovocí spomaľuje vstrebávanie cukrov do krvi.
Jeden pohár egrešov obsahuje asi 4,5 g vlákniny, ktorá podporuje trávenie a činnosť čriev, zabezpečuje pocit sýtosti na dlhší čas a zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu do krvného obehu. Vláknina je tiež dôležitým prvkom v prevencii obezity, cukrovky a hypercholesterolémie a dokonca aj rakoviny hrubého čreva.
2. Egreše chránia srdce a mozog
Antioxidačný účinok dokazujú aj flavonoly prítomné v plodoch egreša, ako je kvercetín, myricetín, kempferol a izohamnetín. Pri tmavých odrodách sa pozornosť venuje antokyanínom, rastlinným pigmentom s antioxidačným potenciálom. Výskum naznačuje, že antokyány môžu inhibovať vývoj rakovinových buniek, vrátane: rakovina hrubého čreva , prsníka alebo pankreasu.
Flavanoly a antokyány podporujú činnosť srdca, vrátane: prevencia rozvoja hypertenzie. Chlorogénové, kumarové, hydroxybenzoové a elagové kyseliny nachádzajúce sa v egrešoch môžu tiež chrániť pred neurodegeneratívnymi zmenamy a rozvojom Alzheimerovej choroby, ako aj znižovať riziko mŕtvice.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Foto: pixabay
Leave a Reply