
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 100 g údenej slaniny
- 1 červená cibuľa
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 200 g pikantnej suchej klobásy
- 300 g varených údených rebier
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- 3–4 bobkové listy
- 200 ml kyslej smotany
- 2 lyžice hladkej múky
Postup:
Príprava základu:
Slaninu nakrájajte na kocky a opečte na panvici. Pridajte nadrobno nakrájanú červenú cibuľu a pretlačený cesnak. Krátko orestujte.
Pridanie kapusty:
Odstavte z ohňa, pridajte mletú červenú papriku a premiešajte. Potom pridajte pokrájanú kyslú kapustu. (Ak je príliš slaná, prepláchnite ju.) Krátko orestujte, zalejte 1,5–2 litrami vody, osoľte (opatrne – kapusta je už slaná), okoreňte a pridajte bobkové listy.
Varenie:
Polievku prikryte, priveďte do varu a potom znížte teplotu. Varte približne 15–20 minút.
Mäso a klobása:
Klobásu ošúpte a nakrájajte na kolieska. Na panvici ju krátko opečte. Údené rebrá nakrájajte na menšie kúsky a spolu s klobásou pridajte do polievky.
Zahustenie:
V miske vymiešajte múku s kyslou smotanou a trochou vody do hladka. Zmes preceďte cez sitko do polievky, aby ste predišli hrudkám. Premiešajte a ešte krátko povarte.
Podávanie:
Podávajte horúce, ideálne s čerstvým chlebom. Polievka je sýta, výživná a ideálna na posilnenie organizmu, obzvlášť vhodná pre seniorov — a výborne poslúži aj ako domáci liek po bujarej noci.
Dobrú chuť!
Leave a Reply