Produkty, ktoré bojujú proti chronickým ochoreniam – dôležité informácie.

Ak chcete podporiť svoje zdravie a znížiť riziko chronických ochorení, odporúča sa zaradiť do jedálnička viac flavonoidov. Ide o prírodné rastlinné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú napríklad v čaji, bobuľovitom ovocí, jablkách či horkej čokoláde. Podľa portálu Science Alert sú flavonoidy spojené s dlhšou životnosťou a nižším rizikom vzniku mnohých chorôb.

Význam rozmanitosti flavonoidov.

Nedávna štúdia ukazuje, že nielen množstvo, ale aj rozmanitosť flavonoidov v strave zohráva významnú úlohu. Tieto zlúčeniny majú silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomáhať pri prevencii obezity, kardiovaskulárnych ochorení či porúch zraku.

Výskum, ktorý realizoval medzinárodný tím vedcov, analyzoval údaje od viac ako 124 000 obyvateľov Spojeného kráľovstva vo veku 40 a viac rokov. Cieľom bolo zistiť dlhodobé súvislosti medzi ich stravovacími návykmi a celkovým zdravotným stavom.

„Už nejaký čas vieme, že flavonoidy môžu znížiť riziko srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a neurologických porúch, ako je Parkinsonova choroba,“ uviedla profesorka Aedin Cassidy z Queen’s University v Belfaste. „Táto štúdia však zdôrazňuje, že čím pestrejší príjem flavonoidov, tým väčší zdravotný prínos.“

Ktoré potraviny sú bohaté na flavonoidy?

Najčastejším zdrojom flavonoidov v štúdii bol čierny a zelený čaj, ktoré konzumovali dve tretiny účastníkov. Medzi ďalšie významné zdroje patrili:

  • jablká
  • hrozno
  • bobuľovité ovocie
  • pomaranče a mandarínky
  • pomarančový džús
  • červené víno
  • horká čokoláda

Výsledky štúdie.

Účastníci, ktorí konzumovali najväčšie množstvo a rozmanitosť flavonoidov, mali nižšie riziko úmrtia zo všetkých príčin a nižšiu pravdepodobnosť vzniku viacerých chronických ochorení.

Podľa odborníka Benjamina Parmentera z Edith Cowan University:

„Denný príjem približne 500 mg flavonoidov sa spája so 16 % nižším rizikom úmrtnosti a približne 10 % nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a respiračných chorôb.“

Toto množstvo možno dosiahnuť napríklad vypitím dvoch šálok čaju denne.

Dôležitým zistením bolo, že pri rovnakom celkovom množstve flavonoidov zohráva veľkú úlohu ich rozmanitosť – teda rôzne druhy flavonoidov prijímané z rôznych zdrojov.

Účastníci s najvyšším príjmom týchto zlúčenín mali o 6 – 20 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu, rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení v porovnaní s tými, ktorí ich konzumovali najmenej.

Záver.

Vedci odporúčajú zaradiť do denného jedálnička čo najširšie spektrum potravín bohatých na flavonoidy. Tí, ktorí ich konzumovali najviac, prijímali až 19 rôznych druhov flavonoidov denne.

„Konzumácia rôznych farebných druhov ovocia a zeleniny vrátane tých bohatých na flavonoidy vám zabezpečí potrebné vitamíny a živiny na udržanie zdravšieho životného štýlu,“ dodáva nutričný vedec Tilman Kuhn z Lekárskej univerzity vo Viedni.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*