RETRO Šťavnaté Punčové Rezy.

Retro, rumové, kakaové, piškótové a džemové chute, ktoré evokujú atmosféru starých cukrární – teraz jednoducho z domácej kuchyne!

Použitý hrnček má objem 2,5 dl.

Ingrediencie (na 8–10 kúskov):

Piškótové cesto:

  • 6 vajec
  • 1 hrnček kryštálového cukru (cca 160 g)
  • ¼ hrnčeka mlieka (cca 60 ml)
  • 1 hrnček hladkej múky (cca 125 g)
  • 1 kopcovitá ČL prášku do pečiva

Punčová plnka:

  • 140 g masla
  • 1 PL holandského kakaového prášku
  • 1 ČL rumovej arómy
  • 1–2 PL rumu na pečenie
  • ½ hrnčeka marhuľového džemu (cca 100 g)
  • ⅓ hrnčeka práškového cukru
  • trochu vanilkového extraktu alebo arómy
  • ⅓ hrnčeka mlieka (cca 100 ml)
  • 4 PL višňovej šťavy alebo sirupu (napr. Amarena)

Glazúra:

  • 1½ hrnčeka práškového cukru (cca 250 g)
  • 5–6 PL čerešňovej šťavy
  • pár kvapiek ružového potravinárskeho farbiva

Na biele prúžky navrch:

Zmiešajte ¼ množstva glazúry s vodou (namiesto šťavy) a naneste pomocou cukrárskeho vrecka na čiastočne stuhnutú ružovú polevu.

Postup:

Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev).

Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky.

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, počas šľahania postupne pridávajte ½ hrnčeka cukru.

Žĺtky vyšľahajte so zvyšným cukrom do peny, pridajte mlieko, múku a prášok do pečiva.

Opatrne primiešajte sneh do žĺtkovej zmesi drevenou vareškou krúživými pohybmi.

Cesto nalejte do formy (cca 20 × 25 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte asi 30 minút dozlatista.

Nechajte vychladnúť. Okraje zrežte a zvyšok korpusu pozdĺžne rozkrojte na dve časti.

Plnka a skladanie:

Zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, na záver do nej primiešajte rozdrobené okraje piškóty.

Plnku natrite medzi dve vrstvy piškóty a zľahka pritlačte.

Poleva a zdobenie:

Zmiešajte ingrediencie na glazúru – mala by byť hustá, ale roztierateľná. Polejte vrch koláča a rovnomerne rozotrite.

Ak chcete, pridajte biele prúžky pomocou cukrárskeho vrecka.

Nechajte koláč odpočívať niekoľko hodín na chladnom mieste, aby chute splynuli a poleva stuhla.

Servírovanie:

Krájajte horúcim nožom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*