
Retro, rumové, kakaové, piškótové a džemové chute, ktoré evokujú atmosféru starých cukrární – teraz jednoducho z domácej kuchyne!
Použitý hrnček má objem 2,5 dl.
Ingrediencie (na 8–10 kúskov):
Piškótové cesto:
- 6 vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru (cca 160 g)
- ¼ hrnčeka mlieka (cca 60 ml)
- 1 hrnček hladkej múky (cca 125 g)
- 1 kopcovitá ČL prášku do pečiva
Punčová plnka:
- 140 g masla
- 1 PL holandského kakaového prášku
- 1 ČL rumovej arómy
- 1–2 PL rumu na pečenie
- ½ hrnčeka marhuľového džemu (cca 100 g)
- ⅓ hrnčeka práškového cukru
- trochu vanilkového extraktu alebo arómy
- ⅓ hrnčeka mlieka (cca 100 ml)
- 4 PL višňovej šťavy alebo sirupu (napr. Amarena)
Glazúra:
- 1½ hrnčeka práškového cukru (cca 250 g)
- 5–6 PL čerešňovej šťavy
- pár kvapiek ružového potravinárskeho farbiva
Na biele prúžky navrch:
Zmiešajte ¼ množstva glazúry s vodou (namiesto šťavy) a naneste pomocou cukrárskeho vrecka na čiastočne stuhnutú ružovú polevu.
Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev).
Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky.
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, počas šľahania postupne pridávajte ½ hrnčeka cukru.
Žĺtky vyšľahajte so zvyšným cukrom do peny, pridajte mlieko, múku a prášok do pečiva.
Opatrne primiešajte sneh do žĺtkovej zmesi drevenou vareškou krúživými pohybmi.
Cesto nalejte do formy (cca 20 × 25 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte asi 30 minút dozlatista.
Nechajte vychladnúť. Okraje zrežte a zvyšok korpusu pozdĺžne rozkrojte na dve časti.
Plnka a skladanie:
Zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, na záver do nej primiešajte rozdrobené okraje piškóty.
Plnku natrite medzi dve vrstvy piškóty a zľahka pritlačte.
Poleva a zdobenie:
Zmiešajte ingrediencie na glazúru – mala by byť hustá, ale roztierateľná. Polejte vrch koláča a rovnomerne rozotrite.
Ak chcete, pridajte biele prúžky pomocou cukrárskeho vrecka.
Nechajte koláč odpočívať niekoľko hodín na chladnom mieste, aby chute splynuli a poleva stuhla.
Servírovanie:
Krájajte horúcim nožom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply