Sirup z bazy čiernej bez umelých prísad.

Bazový sirup – recept a účinky na zdravie.

Bazový sirup je obľúbený domáci nápoj s osviežujúcou chuťou a jemnou vôňou kvetov bazy. Pripravíte si ho jednoducho a s trochou trpezlivosti získate lahodný sirup bez umelých prísad, ktorý navyše ponúka množstvo zdravotných výhod.

Kvety bazy čiernej (Sambucus nigra) sú známe svojimi liečivými účinkami – posilňujú imunitu, pôsobia protizápalovo a antioxidačne, pomáhajú pri prechladnutí, podporujú trávenie a prispievajú k prirodzenej detoxikácii organizmu. Vďaka tomu je bazový sirup nielen chutným osviežením, ale aj prírodným pomocníkom pre zdravie.

⚠️ Poznámka: Na konzumáciu sú vhodné len kvety a tepelne upravené plody bazy. Surové zelené časti rastliny môžu byť toxické.

Ingrediencie:

  • 30 ks kvetov bazy čiernej
  • 2 ks citrón
  • 2 l vody (na lúhovanie)
  • 500 ml vody (na sirup)
  • 500 g cukru (množstvo možno prispôsobiť chuti)
  • 10 g kyseliny citrónovej

Postup:

Príprava kvetov:

Kvety bazy skontrolujte, odstráňte zelené časti (stonky, listy) a vložte ich do veľkej misy.

Lúhovanie:

Citróny nakrájajte na kolieska a pridajte k bazovým kvetom. Zalejte 2 litrami vlažnej vody tak, aby boli kvety úplne ponorené. Misu prikryte a nechajte lúhovať minimálne 24 hodín, ideálne 2–4 dni – čím dlhšie, tým intenzívnejšia chuť.

Cedenie:

Po lúhovaní sceďte tekutinu cez jemné sitko alebo gázu, aby ste odstránili zvyšky kvetov a citrónov.

Príprava sirupu:

V 500 ml vody rozpustite cukor a priveďte k varu. Keď sa cukor úplne rozpustí, nechajte sirup vychladnúť na vlažnú teplotu.

Zmiešanie:

Cukrový sirup zmiešajte so scezenou bazovou šťavou a pridajte kyselinu citrónovú. Dobre premiešajte.

Plnenie:

Hotový sirup nalejte do čistých, dobre uzatvárateľných fliaš. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Ak sa vám tento recept páči, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*