
Efektný a chutný koláč, ktorý poteší najmä deti svojím „škvrnitým“ vnútrom. Pečie sa na plechu s rozmermi 35 × 25 cm.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g práškového cukru
- 1 PL bravčovej masti
- 1 PL kvetového medu
- 40 ml mlieka
- 600 g pšeničnej hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 PL holandského kakaového prášku
Krém:
- 700 ml mlieka
- 80 g vanilkového pudingového prášku
- 2 PL pšeničnej hladkej múky
- 1 ks vanilkového cukru (bourbon)
- 20 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
Na vrstvenie:
- 120 g marhuľového džemu
Kakaová poleva:
- 20 g holandského kakaového prášku
- 140 g práškového cukru
- 50 g masla
- 50 ml vody
Postup
V malom hrnci zohrejte: práškový cukor, masť, med a mlieko, kým sa suroviny nespoja.
V mise zmiešajte múku, vajcia a sódu bikarbónu, pridajte vlažnú tekutú zmes a vypracujte hladké cesto.
Cesto rozdeľte na 3 časti: Dve časti nechajte svetlé. Do jednej časti vmiešajte 1 PL kakaa (bude slúžiť ako tmavá „škvrnitá“ vrstva).
Dve svetlé časti cesta rozvaľkajte na rozmery plechu (35 × 25 cm) a pečte ich pri 180 °C 15–20 minút na opačnej strane plechu.
Z tretej časti – ktorú sme zmiešali s kakaom – vyvaľkáme 9 tyčiniek rovnakej dĺžky – dĺžka plechu na pečenie – a rovnomerne ich upečieme. Tiež pri teplote 180 stupňov Celzia po dobu cca. O 15 minú. Necháme vychladnúť.
Krém.
Uvarte puding: v 700 ml mlieka uvarte pudingový prášok, múku, vanilkový a kryštálový cukor, kým nevznikne hustý puding. Nechajte vychladnúť.
Vymiešajte maslo s práškovým cukrom do peny a postupne doň zašľahajte vychladnutý puding.
Zostavenie koláča.
Na spodný svetlý plát natrite polovicu džemu a polovicu krému. Na krém uložte 9 kakaových tyčiniek, natrite druhou polovicou krému a zvyšným džemom. Prikryte druhým svetlým plátom.
Poleva.
Kakao, vodu a cukor, zmiešame do hladka, privedieme do varu a varíme do zhustnutia. Odstavíme z plameňa, pridáme maslo a miešame, kým sa maslo rozpustí.
Ešte teplú polevu rozotrieme na vrch koláča. Necháme stuhnúť. Odložíme na noc do chladničky. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply