Mnoho odborníkov na výživu verí, že stredomorská strava je najzdravší spôsob stravovania. Nezabúdajme, že rozmarín a víno sú pravidelné ingrediencie v stredomorskej strave. Do vína sa môžu pridať vetvičky rozmarínu alebo sušené listy rozmarínu, ktoré mu dodajú aromatickú nôtu. Toto je obľúbené najmä pri príprave bielych vín, kde rozmarín môže prispieť sviežou arómou. S tým, že aj ľudová medicína uznáva liečivú hodnotu týchto zložiek.
Jedným z častých zdravotných problémov súčasnosti je zvýšený cholesterol a triglyceridy v krvi, ako aj upchávanie ciev, čo má vplyv aj na zdravie srdca. Preto si pripomenieme starý recept z ľudového liečiteľstva, ktorý pomáha upraviť cholesterol v krvi a rozširuje cievy.
Potrebujeme:
pár vetvičiek rozmarínu
víno
Postup:
Prvou zložkou je rozmarín (Rosmarinus officinalis). Je to známa stredomorská, okrasná, koreninová a liečivá rastlina.
Ďalšou nemenej dôležitou ingredienciou je víno. Pre tento recept je možné použiť červené aj biele víno.
Lepšie je suché biele víno, pretože červené zvyšuje tlak.
Suché znamená, že je bez zvyškov pridaného cukru alebo maximálne 4 gramy na liter.
Je známe, že v krajinách, kde ľudia majú kultúru pravidelnej primeranej konzumácie vína, je výskyt srdcových ochorení veľmi nízky.
Samozrejme, víno treba piť s mierou, pretože priveľa alkoholu môže spôsobiť niektoré ďalšie zdravotné problémy.
Rozmarín a vinič sú skutočným darom z nebies.
Ako si vyrobiť víno s rozmarínom?
Umyte 2 vetvičky rozmarínu a nechajte ich vysušiť. Potom ich vložte do zaváracieho pohára a zalejte vínom.
Ak nemáte čerstvé vetvičky rozmarínu, ako alternatívu môžete použiť 30 gramov sušených listov rozmarínu na 1 liter vína.
Ak nemáte čerstvý rozmarín, použite sušený.
Uzatvorte a nechajte aspoň 7 dní odstáť, aby ingrediencie z rozmarínu víno obohatili. Denne nádobu pretrepte. Potom prefiltrujte víno do tmavej fľaše, vetvičky rozmarínu vyhoďte. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Každý deň si dajte jeden pohárik tohto liečivého vína ráno a druhý večer. Môžete ho užívať až 30 dní a potom si dať prestávku.
Nadzemná časť rozmarínu obsahuje množstvo účinných látok, z ktorých najdôležitejšia je silica bohatá na gáfor, cineol a pinén. Ďalšími účinnými zložkami rozmarínu sú flavonoidy (luteolín a diosmín), triesloviny, diterpény, triterpény, steroidy, fytoestrogény, cholín, fenolové kyseliny (chlorogénová a rozmarínová), horčiny a lipidy.
Zdravotné účinky nápoja:
Rozmarín sa používa na zlepšenie krvného obehu.
Pomáha zmierniť problémy, ako sú studené ruky a nohy.
Aktívne zložky v rozmaríne môžu znížiť riziko vzniku krvných zrazenín.
Je prospešné pre zdravie srdca.
Dokáže regulovať problémy s nízkym krvným tlakom.
Víno s rozmarínom dokáže vyriešiť neduhy, ako je únava, malátnosť a ospalosť.
Rozmarín podporuje imunitný systém. Podľa ľudového liečiteľstva je liekom aj na reumu.
Rozmarínové víno povzbudzuje trávenie.
Rozmarín sa tradične používa ako prostriedok na podporu trávenia a toto víno môže pomôcť upokojiť nadúvanie, plynatosť a žalúdočné kŕče.
Rozmarín je bohatý na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Tieto vlastnosti prispievajú k celkovému zdraviu a znižujú riziko chronických ochorení.
Rozmarín má stimulačný účinok na mozgovú činnosť.
Vdychovanie rozmarínového esenciálneho oleja zlepšuje koncentráciu a pamäť.
Ľudia s vysokým krvným tlakom by mali rozmarín používať opatrne.
Toto víno nie je určené pre tehotné ženy, dojčiace matky a deti.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply