Tento recept na vanilkovo-makový zákusok som našla v starých novinách ešte z roku 1856.

Ideálny zákusok na Vianoce! 

Ponorte sa do čarovného sveta pečenia s týmto vynikajúcim receptom na koláč! Každé sústo sľubuje lahodnú chuť rozplývajúcej sa čokolády, zamatového krému a chrumkavého základu.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 175 g masla
  • 125 g cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g 30% kyslej smotany ( 2/3 šálky)
  • 175 g polohrubej múky
  • 16 g prášku do pečiva
  • 150 g mletého maku

Krém:

  • 500 ml mlieka
  • 75 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
  • 100 g cukru
  • 250 g masla
  • 150 g 30% kyslej smotany

Poleva:

  • 150 g horkej čokolády
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 2 lyžice rastlinného oleja

Postup:

Najskôr si pripravíme krém. V 100 ml studeného  mlieka rozmiešame vanilkový pudingový prášok, Zvyšok mlieka dáme variť s cukrom, keď mlieko začne vrieť pridáme rozmiešaný puding v mlieku  a uvaríme hustý puding. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Vychladnutý puding dobre vymiešame do krémova.

Maslo vymiešame do peny, pridáme vymiešaný puding, dobre vymiešame, nakoniec primiešame kyslú smotanu. Dobre vymiešame.

Cesto:

Maslo vymiešame s cukrom do peny, po jednom primiešame vajcia, dobre vymiešame, pridáme kyslú smotanu a múku zmiešanú s práškom do pečiva , nakoniec primiešame mletý mak.

 

Pečieme vo vyhriatej rúre  pri 180°C  asi 20 minút, pekne do ružova. Upečený základ necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.

Na vychladnutý základ, rovnomerne navrstvíme vanilkový krém, rozotrieme. Koláč odložíme do chladničky stuhnúť.

Poleva:

Tmavú  aj mliečnu čokoládu polámeme na kúsky, pridáme olej a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame do leskla.

Stuhnutý koláč rovnomerne polejeme čokoládovou polevou. Koláč odložíme do chladu, aby poleva stuhla. Potom koláč nakrájame na úhľadné obdĺžniky. Dobrú chuť!

Videorecept:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*