Torta Marishenka.

Poľská torta Marishenka.

Jemná, nadýchaná torta s čokoládovým piškótom, zamatovým krémom a chrumkavou orechovou vrstvou.

Ingrediencie:

Na čokoládový piškót:

  • 7 vajec
  • 1 pohár kryštálového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva (zarovnaná)
  • 5 PL hladkej múky (zarovnané)
  • štipka soli

Na orechovú vrstvu:

  • 5 bielkov
  • 250 g orechov (jemne nasekané)
  • 1 pohár cukru
  • 1 PL škrobu
  • 1 PL múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Na krém:

  • 5 žĺtkov
  • 250 g masla
  • 1/2 litra mlieka
  • 1 a 1/4 pohára cukru
  • 2 PL škrobu
  • vanilka alebo vanilín podľa chuti

Čokoládová poleva.

  • 150 g tmavej čokolády
  • 2 PL oleja
  • Na ozdobenie: mleté orechy, strúhaný kokos

Postup:

Čokoládový piškót:

Bielky vyšľahajte so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu. Po jednom zašľahajte žĺtky. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao. Zľahka premiešajte na nízkych otáčkach.

Cesto vylejte do formy (25 × 35 cm) vystlanej papierom na pečenie.

Pečte pri 180 °C približne 35 minút. Nechajte vychladnúť.

Orechová vrstva:

Bielky vyšľahajte s cukrom do tuhej peny. Pridajte múku, škrob a prášok do pečiva – ešte chvíľu šľahajte. Nakoniec zľahka vmiešajte nasekané orechy. Vylejte do rovnakej formy vystlanej papierom na pečenie.

Pečte pri 180 °C približne 30 minút. Nechajte vychladnúť.

Krém:

Žĺtky vyšľahajte s cukrom, vanilkou, pridajte polovicu mlieka a škrob. Dobre premiešajte. Zvyšné mlieko priveďte do varu, za stáleho miešania prilejte žĺtkovú zmes. Varte do zhustnutia (cca 2–3 minúty po zovretí). Nechajte vychladnúť.

Maslo vyšľahajte a postupne po lyžiciach vmiešavajte vychladnutý krém.

Čokoládová poleva: 

Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a vymiešajte s olejom do leskla.

Zostavenie torty:

Čokoládový piškót rozrežte na dva pláty. Na prvý plát natrite polovicu krému. Na to položte orechovú vrstvu a natrite zvyšok krému. Prikryte druhým plátom čokoládového piškótu.

Tortu nechajte aspoň 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Na záver polejte čokoládovou polevou a ozdobte orechmi a kokosom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*