
Poľská torta Marishenka.
Jemná, nadýchaná torta s čokoládovým piškótom, zamatovým krémom a chrumkavou orechovou vrstvou.
Ingrediencie:
Na čokoládový piškót:
- 7 vajec
- 1 pohár kryštálového cukru
- 2 PL kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva (zarovnaná)
- 5 PL hladkej múky (zarovnané)
- štipka soli
Na orechovú vrstvu:
- 5 bielkov
- 250 g orechov (jemne nasekané)
- 1 pohár cukru
- 1 PL škrobu
- 1 PL múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Na krém:
- 5 žĺtkov
- 250 g masla
- 1/2 litra mlieka
- 1 a 1/4 pohára cukru
- 2 PL škrobu
- vanilka alebo vanilín podľa chuti
Čokoládová poleva.
- 150 g tmavej čokolády
- 2 PL oleja
- Na ozdobenie: mleté orechy, strúhaný kokos
Postup:
Čokoládový piškót:
Bielky vyšľahajte so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu. Po jednom zašľahajte žĺtky. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao. Zľahka premiešajte na nízkych otáčkach.
Cesto vylejte do formy (25 × 35 cm) vystlanej papierom na pečenie.
Pečte pri 180 °C približne 35 minút. Nechajte vychladnúť.
Orechová vrstva:
Bielky vyšľahajte s cukrom do tuhej peny. Pridajte múku, škrob a prášok do pečiva – ešte chvíľu šľahajte. Nakoniec zľahka vmiešajte nasekané orechy. Vylejte do rovnakej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečte pri 180 °C približne 30 minút. Nechajte vychladnúť.
Krém:
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, vanilkou, pridajte polovicu mlieka a škrob. Dobre premiešajte. Zvyšné mlieko priveďte do varu, za stáleho miešania prilejte žĺtkovú zmes. Varte do zhustnutia (cca 2–3 minúty po zovretí). Nechajte vychladnúť.
Maslo vyšľahajte a postupne po lyžiciach vmiešavajte vychladnutý krém.
Čokoládová poleva:
Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a vymiešajte s olejom do leskla.
Zostavenie torty:
Čokoládový piškót rozrežte na dva pláty. Na prvý plát natrite polovicu krému. Na to položte orechovú vrstvu a natrite zvyšok krému. Prikryte druhým plátom čokoládového piškótu.
Tortu nechajte aspoň 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Na záver polejte čokoládovou polevou a ozdobte orechmi a kokosom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply