Tvarohové žerbo trochu inak.

Tento lahodný vrstvený koláč s tvarohovou plnkou a čokoládovou polevou je inšpirovaný tradičným žerbom, no v jemnejšom, sviežom prevedení. Skvele sa hodí na slávnostné príležitosti aj ako dezert ku káve.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL kyslej smotany
  • 100 g margarínu na pečenie
  • 2 vajcia
  • kakao (podľa chuti, ak chcete mať kakaový plát)

Na vrstvenie:

  • trochu mletých vlašských orechov
  • marhuľový džem
  • tuk na vymastenie plechu

Tvarohová plnka:

  • 750 g tvarohu
  • 140 g margarínu
  • 3 žĺtky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g cukru
  • 2 PL krupice
  • 3 bielky (vyšľahané na tuhý sneh)

Na vrch:

  • 1 kocka tmavej čokoládovej polevy na torty

Postup:

Príprava cesta:

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na tri rovnaké časti.

Prvá vrstva:

Prvú časť cesta vyvaľkajte a uložte na vymastený plech. Potrite marhuľovým džemom a posypte mletými orechmi.

Druhá vrstva:

Vyvaľkajte druhú časť cesta a položte ju na orechovú vrstvu.

Tvarohová plnka:

Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny, pridajte tvaroh, margarín, vanilkový cukor, krupicu a napokon vmiešajte sneh z bielkov. Plnku rovnomerne rozotrite na druhý plát cesta.

Tretia vrstva:

Vyvaľkajte tretí plát a položte ho na plnku. Popichajte ho vidličkou.

Pečenie:

Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20–25 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu. Nechajte vychladnúť.

Záverečná úprava:

Po vychladnutí polejte koláč rozpustenou čokoládovou polevou.

Tip:
Koláč je najlepší, keď je tvarohová plnka pevná a dobre prepečená.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*