Tento vláčny koláč s kakaovým cestom, tvarohovou plnkou a šťavnatými marhuľami je ideálnym letným dezertom – spája jemnosť, ovocnú sviežosť a jednoduchú prípravu v jednom.
Na konci príspevku nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!
Suroviny na cesto:
- 4 vajcia
- 200 g práškového cukru (približne 1 a 2/3 šálky)
- 400 g hladkej múky (približne 3 a 1/3 šálky)
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 ml oleja (1 šálka + 1 polievková lyžica)
- 250 ml mlieka (1 šálka + 1 polievková lyžica)
- 50 g kakaového prášku (približne 1/2 šálky)
Forma na pečenie:
Veľkosť 40 × 30 cm
Ovocie:
- 480 g marhúľ (približne 2 šálky nadrobno nakrájaných marhúľ, čo zodpovedá asi 6–7 kusom podľa veľkosti)
Suroviny na tvarohovú plnku:
- 3 vajcia
- 200 g práškového cukru (približne 1 a 2/3 šálky)
- 6 polievkových lyžíc oleja
- 500 g tvarohu (približne 2 šálky)
- 190 g kyslej smotany (približne 3/4 šálky + 1 polievková lyžica)
Postup:
Príprava cesta:
Vo veľkej mise vyšľahajte 4 vajcia s práškovým cukrom do peny. Pridajte olej a mlieko, premiešajte. Potom prisypte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Všetko dobre vymiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
Príprava tvarohovej plnky:
V inej mise vyšľahajte 3 vajcia s práškovým cukrom do svetlej krémovej peny. Pridajte olej, tvaroh a kyslú smotanu. Krátko premiešajte len toľko, aby sa suroviny spojili – nemiešajte zbytočne dlho.
Zostavenie koláča:
Cesto nalejte do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrite. Na povrch cesta naneste tvarohovú zmes a zľahka ju rozotrite. Nakoniec poukladajte kúsky marhúľ.
Pečenie:
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 30 minút – alebo kým nie je stred koláča prepečený a povrch zlatistý.
Leave a Reply