Úžasný kefírový langoš, ktorý vydrží v chladničke aj týždeň.

Úžasné kefírové langoše, ktoré vydržia v chladničke aj týždeň.

Ak máte chuť na čerstvé langoše kedykoľvek počas týždňa, stačí odobrať kúsok cesta z chladničky, vytvarovať a osmažiť.

Ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 8 dl kaukazského kefíru (alebo obyčajného bieleho kefíru)
  • 50 g čerstvého droždia
  • 4 celé vajcia
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • trochu oleja do cesta (voliteľne, ak je cesto príliš lepkavé)
  • tuk alebo olej na vyprážanie

Postup:

Príprava kvásku:
Zohrejte približne 2 dl kefíru (napr. v mikrovlnke) a rozmiešajte v ňom droždie. Cukor nie je potrebný. Pridajte vajcia a všetko dobre premiešajte metličkou.

Zamiesenie cesta:
Múku preosejte do veľkej misy, primiešajte soľ a pridajte tekutú zmes s droždím. Vypracujte mäkké, trochu lepkavé cesto. Ak je veľmi lepivé, pridajte trochu oleja a ešte chvíľu miesite.

Kysnutie:
Cesto prikryte a nechajte kysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste (napr. v rúre pri 30–40 °C). Malo by zdvojnásobiť objem. Pred kysnutím môžete cesto aj misu jemne naolejovať, aby sa nelepilo.

Tvarovanie:
Na naolejovanom povrchu si z cesta odoberajte kúsky veľkosti žemle a vytvarujte langoše.

Skladovanie:
Zvyšné cesto môžete uchovávať v dobre uzatvárateľnej nádobe v chladničke až týždeň. Počas týždňa si jednoducho odštipnite potrebné množstvo cesta a langoše pripravíte čerstvé.

Vyprážanie:
Vytvarované langoše smažte v horúcom oleji dozlatista z oboch strán.

Tipy na podávanie
Cesnaková smotana + strúhaný syr.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*