
Úžasné kefírové langoše, ktoré vydržia v chladničke aj týždeň.
Ak máte chuť na čerstvé langoše kedykoľvek počas týždňa, stačí odobrať kúsok cesta z chladničky, vytvarovať a osmažiť.
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 8 dl kaukazského kefíru (alebo obyčajného bieleho kefíru)
- 50 g čerstvého droždia
- 4 celé vajcia
- 1,5 čajovej lyžičky soli
- trochu oleja do cesta (voliteľne, ak je cesto príliš lepkavé)
- tuk alebo olej na vyprážanie
Postup:
Príprava kvásku:
Zohrejte približne 2 dl kefíru (napr. v mikrovlnke) a rozmiešajte v ňom droždie. Cukor nie je potrebný. Pridajte vajcia a všetko dobre premiešajte metličkou.
Zamiesenie cesta:
Múku preosejte do veľkej misy, primiešajte soľ a pridajte tekutú zmes s droždím. Vypracujte mäkké, trochu lepkavé cesto. Ak je veľmi lepivé, pridajte trochu oleja a ešte chvíľu miesite.
Kysnutie:
Cesto prikryte a nechajte kysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste (napr. v rúre pri 30–40 °C). Malo by zdvojnásobiť objem. Pred kysnutím môžete cesto aj misu jemne naolejovať, aby sa nelepilo.
Tvarovanie:
Na naolejovanom povrchu si z cesta odoberajte kúsky veľkosti žemle a vytvarujte langoše.
Skladovanie:
Zvyšné cesto môžete uchovávať v dobre uzatvárateľnej nádobe v chladničke až týždeň. Počas týždňa si jednoducho odštipnite potrebné množstvo cesta a langoše pripravíte čerstvé.
Vyprážanie:
Vytvarované langoše smažte v horúcom oleji dozlatista z oboch strán.
Tipy na podávanie
Cesnaková smotana + strúhaný syr.
Dobrú chuť!
Leave a Reply