
Krvné zrazeniny (trombózy) patria medzi vážne zdravotné komplikácie, ktoré môžu viesť k srdcovým infarktom, mozgovým príhodám alebo pľúcnej embólii. Jedným z faktorov, ktoré prispievajú k ich vzniku, je aj strava. Niektoré potraviny môžu z dlhodobého hľadiska zvyšovať riziko tvorby zrazení v krvných cievach. Tu je prehľad tých najproblematickejších:
1. Spracované mäsové výrobky
Salámy, klobásy, ústky či paštéty obsahujú vysoký podiel nasýtených tukov, soli a konzervantov. Tieto látky podporujú zvyšovanie hladiny škodlivého LDL cholesterolu a zhoršujú cievnu funkciu, čo môže viesť k vzniku zrazení.
2. Rafinované cukry a sladené nápoje
Nadmiera rafinovaných cukrov zvyšuje hladinu inzulínu a spôsobuje chronický zápal v tele, čo je ďalším rizikovým faktorom pre trombózu. Pravidelná konzumácia sladených nápojov je spájaná so zvýšenou zrážanlivosťou krvi.
3. Potraviny s vysokým glykemickým indexom (GI)
Biele pečivo, zemiakové čipsy alebo ryža typu „rýchly var“ prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo vedie k inzulínovej rezistencii a podporuje tvorbu krvných zrazení.
4. Transmastné kyseliny
Nachádzajú sa v priemyselne spracovaných potravinách ako sušienky, polotovary, fast food a margaríny. Trans-tuky zvyšujú hladinu škodlivého cholesterolu a znižujú ústup prospešného HDL cholesterolu.
5. Nadmerne solené potraviny
Vysoký príjem sodíka vedie k vysokému krvnému tlaku, čo je zásadný rizikový faktor pre vznik trombóz. Okrem toho soľ ovplyvňuje funkciu endotelov (vnútorných vrstiev ciev).
Záver
Prevencia je najlepšou stratégiou v boji proti krvným zrazeninám. Zdravá strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrné produkty a zdravé tuky môže zásadne znižiť riziko trombózy. Obmedzením spomínaných rizikových potravín prispejete k lepšiemu zdraviu ciev aj srdca.
Leave a Reply