
Mám šťastie – celá naša rodina miluje tekvicový privárok! Ale len vtedy, keď v ňom nechýba poriadna dávka kôpru a dusené mäso. Je to náš neotrasiteľný favorit – jediné zeleninové jedlo, ktoré si naozaj všetci vychutnajú. Moja mama ho takto pripravovala už v detstve a dodnes je to pre mňa chuť domova.
Ingrediencie:
- 1 malá tekvica
- 1 cibuľa
- 5 dl mlieka (približne, podľa množstva tekvice)
- 1 veľký zväzok kôpru
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- hladká múka (na zátrepku)
- mletá červená paprika
- soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Tekvicu nastrúhajte nahrubo. Cibuľu nakrájajte na malé kocky a krátko ju orestujte na troche oleja alebo masla. Pridajte nasekaný kôpor a ešte chvíľu restujte s cibuľou. Pridajte nastrúhanú tekvicu a osoľte ju.
Poznámka: Vodu nepridávajte – soľ spôsobí, že tekvica pustí vlastnú šťavu, v ktorej sa uvarí.
Keď tekvica dusením zmäkne a voda sa takmer odparí, zalejte ju mliekom. Približne 0,5 litra mlieka na 2 kg tekvice.
V miske si pripravte zátrepku:
Zmiešajte hladkú múku, červenú papriku, kyslú smotanu a trochu mlieka. Zátrepku pridajte k tekvici a všetko spolu varte na miernom ohni ešte asi 5 minút.
Výsledkom je jemný, krémový a lahodne ochutený prívarok, ktorý chutí aj tým, čo bežne zeleninu veľmi nemusia.
Podávajte podľa chuti: s duseným mäsom, vajíčkom na tvrdo, alebo slaninovým čipsom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply