Neodolateľný TEKVICOVÝ PRÍVAROK od babičky.

Mám šťastie – celá naša rodina miluje tekvicový privárok! Ale len vtedy, keď v ňom nechýba poriadna dávka kôpru a dusené mäso. Je to náš neotrasiteľný favorit – jediné zeleninové jedlo, ktoré si naozaj všetci vychutnajú. Moja mama ho takto pripravovala už v detstve a dodnes je to pre mňa chuť domova.

Ingrediencie:

  • 1 malá tekvica
  • 1 cibuľa
  • 5 dl mlieka (približne, podľa množstva tekvice)
  • 1 veľký zväzok kôpru
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • hladká múka (na zátrepku)
  • mletá červená paprika
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Tekvicu nastrúhajte nahrubo. Cibuľu nakrájajte na malé kocky a krátko ju orestujte na troche oleja alebo masla. Pridajte nasekaný kôpor a ešte chvíľu restujte s cibuľou. Pridajte nastrúhanú tekvicu a osoľte ju.

Poznámka: Vodu nepridávajte – soľ spôsobí, že tekvica pustí vlastnú šťavu, v ktorej sa uvarí.

Keď  tekvica dusením zmäkne a voda sa takmer odparí, zalejte ju mliekom. Približne 0,5 litra mlieka na 2 kg tekvice.

V miske si pripravte zátrepku:

Zmiešajte hladkú múku, červenú papriku, kyslú smotanu a trochu mlieka. Zátrepku pridajte k tekvici a všetko spolu varte na miernom ohni ešte asi 5 minút.

Výsledkom je jemný, krémový a lahodne ochutený prívarok, ktorý chutí aj tým, čo bežne zeleninu veľmi nemusia.

Podávajte  podľa chuti: s duseným mäsom, vajíčkom na tvrdo, alebo slaninovým čipsom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*