Zákusok Cherry Lady.

Makové kocky s višňami sú lahodný dezert, ktorý spája jemný krém, šťavnaté ovocie a nadýchaný makový korpus. Ideálna voľba na slávnostný stôl aj na chvíle, keď si chcete jednoducho dopriať niečo výnimočné.

Suroviny:

Cesto:

  • 8 bielkov
  • 70 g cukru
  • 150 g mletého maku
  • 50 g kokosového oleja
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 PL (15 g) kukuričného škrobu
  • 2 ČL prášku do pečiva

Ešte potrebujeme:

  • 150 ml horúceho mlieka na preliatie korpusu

Krém:

  • 8 žĺtkov
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry alebo semienka z 1 vanilkovej struky
  • 1 l mlieka
  • 100 g kukuričného škrobu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 250 g masla (izbovej teploty)
  • 50 g práškového cukru

Višňová vrstva:

  • 450 g mrazených višní
  • 60 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 4 PL vody
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 1 PL (5 g) mletej želatíny alebo 2 plátky

Biela čokoládová poleva:

  • 100 g bielej čokolády
  • 200 g sladkej smotany
  • 1 PL (5 g) mletej želatíny
  • 25 ml vody
  • 25 ml limetkovej šťavy

Postup:

1. Cesto:

Bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Potom vareškou zľahka primiešame mak, kokosový olej, mandle, škrob a prášok do pečiva.

Cesto nalejeme na plech s rozmermi 40 × 30 cm vystlaný papierom na pečenie a uhladíme. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 minút. Upečený korpus necháme mierne vychladnúť, potom ho polejeme horúcim mliekom. Po úplnom vychladnutí ho pozdĺžne prekrojíme na dve rovnaké časti.

2. Krém:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkou. Pridáme citrónovú kôru a kukuričný škrob, rozriedime trochou studeného mlieka. Zvyšné mlieko privedieme do varu a za stáleho miešania pomaly prilievame k žĺtkovej zmesi. Preložíme na sporák a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým krém nezhustne.

Krém zakryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala povrchu (zabráni sa kondenzácii). Necháme úplne vychladnúť.

Maslo izbovej teploty vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu a spojíme s vychladnutým krémom.

3. Višňová vrstva:

Želatínu nasypeme do 2 PL studenej vody a necháme napučať. Višne s cukrom a vanilkovým cukrom dáme variť. Keď zmes zovrie, pridáme škrob rozmiešaný v 4 PL vody a varíme približne 2 minúty. Višne mierne roztlačíme – koláč sa potom lepšie krája. Odstavíme z ohňa, primiešame limetkovú šťavu a napučanú želatínu, dobre premiešame. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Ak použijete želatínu v plátkoch, namočte ich do studenej vody, potom vyžmýkajte a primiešajte do horúcich višní.

4. Zostavenie koláča:

Na jeden plát cesta rovnomerne nanesieme višňovú vrstvu, potom krém. Prikryjeme druhým plátom cesta a polejeme bielou čokoládovou polevou. Dáme do chladničky stuhnúť.

Po stuhnutí krájame na kocky a každú ozdobíme polovičkou višne.

5. Poleva:

Želatínu necháme napučať v zmesi vody a limetkovej šťavy. Čokoládu nalámeme, zalejeme horúcou smotanou (nie vriacou) a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme z ohňa. Želatínu jemne zahrejeme, aby sa rozpustila (nesmie vrieť), a tenkým prúdom ju vmiešame do teplej čokoládovej zmesi.

Poznámky:

  • Koláč je možné pripraviť aj bez višní.
  • Krém môžete uvariť buď s 100 g škrobu, alebo použiť 2 vrecúška vanilkového pudingu. Ak použijete puding, už nepridávajte vanilku.
  • Namiesto polevy môžete horný plát natrieť tenkou vrstvou krému a posypať nasekanými mandľami alebo dozdobiť vyšľahanou šľahačkou.
  • Koláč je možné pripraviť aj ako jedno poschodie – upečte ho v štvorcovej forme (napr. 39 × 28 cm), navrstvite višne, krém a šľahačku.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*