
Makové kocky s višňami sú lahodný dezert, ktorý spája jemný krém, šťavnaté ovocie a nadýchaný makový korpus. Ideálna voľba na slávnostný stôl aj na chvíle, keď si chcete jednoducho dopriať niečo výnimočné.
Suroviny:
Cesto:
- 8 bielkov
- 70 g cukru
- 150 g mletého maku
- 50 g kokosového oleja
- 50 g mletých mandlí
- 1 PL (15 g) kukuričného škrobu
- 2 ČL prášku do pečiva
Ešte potrebujeme:
- 150 ml horúceho mlieka na preliatie korpusu
Krém:
- 8 žĺtkov
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukry alebo semienka z 1 vanilkovej struky
- 1 l mlieka
- 100 g kukuričného škrobu
- 1 PL citrónovej šťavy
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 250 g masla (izbovej teploty)
- 50 g práškového cukru
Višňová vrstva:
- 450 g mrazených višní
- 60 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 20 g kukuričného škrobu
- 4 PL vody
- 2 PL limetkovej šťavy
- 1 PL (5 g) mletej želatíny alebo 2 plátky
Biela čokoládová poleva:
- 100 g bielej čokolády
- 200 g sladkej smotany
- 1 PL (5 g) mletej želatíny
- 25 ml vody
- 25 ml limetkovej šťavy
Postup:
1. Cesto:
Bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Postupne pridávame cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Potom vareškou zľahka primiešame mak, kokosový olej, mandle, škrob a prášok do pečiva.
Cesto nalejeme na plech s rozmermi 40 × 30 cm vystlaný papierom na pečenie a uhladíme. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 minút. Upečený korpus necháme mierne vychladnúť, potom ho polejeme horúcim mliekom. Po úplnom vychladnutí ho pozdĺžne prekrojíme na dve rovnaké časti.
2. Krém:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkou. Pridáme citrónovú kôru a kukuričný škrob, rozriedime trochou studeného mlieka. Zvyšné mlieko privedieme do varu a za stáleho miešania pomaly prilievame k žĺtkovej zmesi. Preložíme na sporák a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým krém nezhustne.
Krém zakryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala povrchu (zabráni sa kondenzácii). Necháme úplne vychladnúť.
Maslo izbovej teploty vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu a spojíme s vychladnutým krémom.
3. Višňová vrstva:
Želatínu nasypeme do 2 PL studenej vody a necháme napučať. Višne s cukrom a vanilkovým cukrom dáme variť. Keď zmes zovrie, pridáme škrob rozmiešaný v 4 PL vody a varíme približne 2 minúty. Višne mierne roztlačíme – koláč sa potom lepšie krája. Odstavíme z ohňa, primiešame limetkovú šťavu a napučanú želatínu, dobre premiešame. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Ak použijete želatínu v plátkoch, namočte ich do studenej vody, potom vyžmýkajte a primiešajte do horúcich višní.
4. Zostavenie koláča:
Na jeden plát cesta rovnomerne nanesieme višňovú vrstvu, potom krém. Prikryjeme druhým plátom cesta a polejeme bielou čokoládovou polevou. Dáme do chladničky stuhnúť.
Po stuhnutí krájame na kocky a každú ozdobíme polovičkou višne.
5. Poleva:
Želatínu necháme napučať v zmesi vody a limetkovej šťavy. Čokoládu nalámeme, zalejeme horúcou smotanou (nie vriacou) a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme z ohňa. Želatínu jemne zahrejeme, aby sa rozpustila (nesmie vrieť), a tenkým prúdom ju vmiešame do teplej čokoládovej zmesi.
Poznámky:
- Koláč je možné pripraviť aj bez višní.
- Krém môžete uvariť buď s 100 g škrobu, alebo použiť 2 vrecúška vanilkového pudingu. Ak použijete puding, už nepridávajte vanilku.
- Namiesto polevy môžete horný plát natrieť tenkou vrstvou krému a posypať nasekanými mandľami alebo dozdobiť vyšľahanou šľahačkou.
- Koláč je možné pripraviť aj ako jedno poschodie – upečte ho v štvorcovej forme (napr. 39 × 28 cm), navrstvite višne, krém a šľahačku.
Dobrú chuť!
Leave a Reply