Jednoduchý a rýchly kapustový šalát.

Tento klasický kapustový šalát  je svieži, chrumkavý a pripravený za pár minút. Hodí sa k mäsu, rezňom, fašírkam či ako príloha ku grilovaným jedlám.

Ingrediencie:

  • ½ hlávky bielej alebo červenej kapusty
  • 1–2 PL octu (vínneho alebo jablčného)
  • 1–2 ČL kryštálového cukru
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie (voliteľné)
  • 2–3 PL oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 2–3 PL studenej vody
  • 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
  • voliteľne: nastrúhaná mrkva, reďkovka, zeler, paprika, cibuľa

Postup:

Kapustu nakrájajte na tenké prúžky (ako rezance). Ak používate červenú kapustu, môžete ju jemne posoliť a rukou premiešať, aby trochu zmäkla.

V malej miske si pripravte zálievku: zmiešajte ocot, cukor, soľ a vodu. Miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia.

Zálievku nalejte na kapustu, premiešajte a nechajte chvíľu odstáť (cca 10–15 minút). Pridajte olej a nasekaný kôpor, premiešajte. Môžete pridať nastrúhanú zeleninu podľa vlastnej chuti. ( mrkvu, reďkovku, zeler, cibuľu, papriku…)

Podávajte čerstvý alebo po odležaní v chladničke (max. do druhého dňa).

Tipy:

  • Šalát pripravujte tesne pred podávaním, aby kapusta zostala chrumkavá.
  • Kôpor dodá šalátu sviežu, jarnú chuť – môžete ho nahradiť petržlenovou vňaťou.
  • Ak pridáte inú zeleninu (napr. mrkvu), získate bohatší a pestrejší šalát.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*