Čistí črevá ako vysávač! Najsilnejšia ochrana pred rakovinou, obezitou, cukrovkou a aterosklerózou.

Čistí črevá, chráni pred rakovinou, obezitou, cukrovkou a inými ochoreniami…

Prečo sa oplatí zaradiť fazuľu do jedálnička?

Vláknina je mimoriadne dôležitou zložkou stravy, a to nielen pre jej schopnosť regulovať fungovanie tráviaceho systému. Hrá tiež neodmysliteľnú úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva a chorôb súvisiacich s obehovým systémom.

Mnohé príznaky môžu naznačovať nedostatok vlákniny v našej strave

Vláknina môže chrániť pred rakovinou najmä hrubého čreva. Vláknina, rozpustná aj nerozpustná, pôsobí na naše črevá ako kefa, ktorá zmetá usadeniny a čistí toxíny. Zabezpečuje tak správnu činnosť tráviaceho traktu a podporuje správnu telesnú hmotnosť. Tým sa však jej prednosti nekončia.

Jedna z najnovších štúdií publikovaná v „The Journal of Nutrition“ ukazuje, že vláknina môže mať širšie využitie, než sme si mysleli. Táto štúdia ukázala, že vláknina optimalizuje kardiometabolické rizikové faktory.

Výsledky založené na analýze údajov od viac ako 3000 ľudí ukázali, že celozrnné výrobky bohaté na vlákninu môžu zabrániť hromadeniu tukového tkaniva okolo pása. Okrem toho môžu tiež zabrániť zvýšeniu hladiny glukózy v krvi a krvného tlaku.

Ďalšie štúdie tiež ukázali, že konzumácia vlákniny pozitívne ovplyvňuje črevný mikrobióm. Vedci, ktorí publikovali svoj výskum v „American Journal of Clinical Nutrition“ poznamenali, že vláknina pôsobí ako štít proti C-reaktívnemu proteínu (CRP), ktorý je markerom zápalu v tele.

Strava s vysokým obsahom vlákniny.

Ľudia, ktorí do svojho jedálnička zaraďujú produkty bohaté na vlákninu, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť, aterosklerózou alebo cukrovkou. Navyše zvýšený príjem vlákniny môže pomôcť znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme mali telu dodať približne 20-40 g vlákniny denne. Ako to dosiahnuť?

Skúste si osvojiť stratégiu znižovania podielu rafinovaných sacharidov v našej strave v prospech celozrnných výrobkov a vzdať sa rýchleho občerstvenia v prospech čerstvej zeleniny a ovocia.

Vlákninu nájdete aj v produktoch ako:

  • pšeničné otruby sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, poskytujú až 42 g na 100 g výrobku,
  • veľké množstvo vlákniny nájdeme aj vo fazuli; biela fazuľa obsahuje 15 g na 100 g a červená fazuľa – 25 g,
  • pohánkové krúpy poskytujú 10 g vlákniny na 100 g výrobku,
  • ovsené vločky majú takmer 10 g vlákniny na každých 100 g (presnejšie 9,66 g).
  • vlákninu nájdeme aj vo výrobkoch ako mak a kokosové lupienky, ktoré poskytujú približne 20 g vlákniny na 100 g výrobku.
  • navyše, sušené ovocie ako figy, marhule a slivky sú tiež bohatým zdrojom vlákniny.
  • celozrnný alebo ražný chlieb môže obsahovať až 9 g vlákniny.
  • hnedá ryža – takmer 9 g vlákniny na 100g.

Jem dostatok vlákniny?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či jete dostatok vlákniny?

Našťastie nájsť odpoveď na túto otázku nevyžaduje starostlivé váženie každého produktu, ktorý sa objaví na vašom tanieri.

Nedostatok vlákniny v strave sa prejavuje na  našom tele rôznymi spôsobmi, ako napríklad:

  • prírastok hmotnosti,
  • tráviace problémy, ako je zápcha, plynatosť alebo poruchy trávenia,
  • vysoká hladina glukózy v krvi,
  • náhly a častý pocit hladu, dokonca aj krátko po jedle,
  • zvýšený cholesterol,
  • zvýšenie krvného tlaku.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*